Als je hulp nodig hebt om van een verslaving af te komen en dus naar een afkickkliniek moet, worden de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft hiervoor geen aanvullende verzekering te hebben. Dit geldt ook voor het betreden van de kliniek.
De kliniek informeert zelf uw zorgverzekeraar over de kosten. Wees bewust op eigen risico. In 2022 is de wettelijk verplichte aftrek 385 euro. Ben je nog niet aan de aftrek toegekomen? De eerste 385 euro moet dan zelf betaald worden voordat het ziekenfonds de kosten overneemt.
Wordt mijn behandeling wel vergoed?
Wellicht heb je deze informatie al uitgezocht op https://www.cacnverslavingszorg.nl/, maar om het gemakkelijk te maken voor je delen wij de informatie graag met je. Stel dat je een behandeladvies krijgt van een kliniek of uw huisarts, dan hoef je naast de wettelijke aftrek geen extra kosten te betalen. Dit scheelt dus een flinke hoeveelheid geld. Zorg er dus altijd voor dat je van te voren goed uitzoekt wat het beste bij jou past, zodat je uiteindelijk geen klap geld hoeft neer te leggen voor de behandeling. Het Zorgverzekeringsfonds vergoedt jouw behandelingskosten volledig. Je hebt als mens namelijk recht op behandeling. Waar deze behandeling wordt uitgevoerd, kan afhankelijk zijn van je verzekering.
Een behandeling in het buitenland
Je kunt altijd informatie krijgen bij de verslavingskliniek. Er kunnen namelijk verschillen zijn tussen verzekeraars. Als je je in het buitenland medisch wilt laten behandelen, moet je er wel rekening mee houden dat je het vliegticket mogelijk zelf moet betalen. Zo vallen de kosten van een behandeling in Zuid-Afrika relatief mee omdat de vliegtickets niet zo duur zijn. Door de lange wachttijden in Nederlandse GGZ-instellingen kan het tot drie maanden duren voordat je behandeld wordt. Naar het buitenland gaan is vaak sneller, en daarom kiezen veel mensen hier ook vaak voor. Bovendien hebben de Nederlandse ziekenfondsen vaak contracten met buitenlandse klinieken om het gemakkelijker te maken.